Siedemdziesięciolatka w sile wieku!!!
Tak, tak, szanowni Czytelnicy - wygląda na osiemnastkę, energii ma moc.
Widziała niejedno, przeżyła nie mniej, a wciąż - atrakcyjna, przyciąga
i kusi
Ta SZKOŁA!
W minioną sobotę (03.10.2015) związani z nią adoratorzy (czytaj: absolwenci,
uczniowie, Dyrekcja, emerytowani i aktywni zawodowo nauczyciele, pracownicy
administracji i obsługi) mieli okazję spotkać się, by uczcić jej kolejny
jubileusz. ZS nr 4 RCKU to najstarsza szkoła tego typu w powiecie, nie
dziwi więc, że jubileuszowa frekwencja dopisała. Wszystko zaczęło się
uroczystą mszą świętą w Kościele św. Antoniego w Wałczu, a zwieńczone
zostało przepięknym balem w sali COS-u. Centralnym punktem obchodów było
jednak to, co wydarzyło się tego dnia w Wałeckim Centrum Kultury w Wałczu
oraz w gmachu ZS nr 4 RCKU; a działo się pięknie!
Nie sposób opowiedzieć post factum atmosfery tych chwil! Wystąpienia
zaproszonych, szacownych gości - dalekie od oficjalnej sztuczności,
zabrały uczestników spotkania w WCK w Wałczu w sentymentalną podróż do krainy
wspomnień. Tam odżyły chwile spędzone w szkolnej ławie nawet kilkadziesiąt
lat temu; powrócili dawni nauczyciele (także ci, których już wśród
nas zabrakło), a dorośli już absolwenci - na powrót stali się uczniami.
Tego dnia, w przestrzeni WCK, przy wyjątkowej dekoracji oraz występach
artystycznych okazało się, że wyprawa w ,,poszukiwaniu straconego czasu"
była możliwa, a cel - osiągnięty. W takiej atmosferze, dawni uczniowie
ZS nr 4 RCKU, obecni pracownicy i zaproszeni goście przemaszerowali
do SZKOŁY. Tam, prócz poczęstunku, nie zabrakło także wzruszeń. Absolwenci
wraz z nauczycielami sprzed lat spotkali się w swoich klasach, by odszukać
minione chwile w dwunastu (!) kronikach szkoły i swojej -
wzajemnej obecności.
Uczniowie ZS nr 3 na Międzynarodowych Targach Poznańskich
23 września 2015r. uczniowie Zespołu Szkół nr 3 wzięli udział
w wycieczce do Poznania.
Celem wyjazdu 30 osobowej grupy uczącej się w zawodzie kucharza było
uczestnictwo w POLAGRA GASTRO Międzynarodowych Targach Gastronomi, które
stały się doskonałą okazją do poszerzenia szkolnej wiedzy z zakresu żywienia,
poznania kompleksowej oferty branży spożywczej oraz możliwością zapoznania się
z nowościami produktowymi - licznymi premierami rynkowymi objętymi specjalnym
programem promocyjnym.
Międzynarodowe Targi Wyrobów Spożywczych POLAGRA FOOD w Poznaniu to już
tradycja w branży spożywczej. Na wrześniowe spotkania czekali liderzy oraz
nowe firmy na rynku. Tutaj prezentowane były nowości produktowe, tutaj
podejmowane były decyzje o przyszłej współpracy. Do udziału w targach
zgłosiło się blisko 300 producentów i dystrybutorów żywności z Polski
i 30 krajów świata. W szczególny sposób na tegorocznej ekspozycji zaistniał
sektor owocowo-warzywny. Jego przedstawiciele w dużej mierze byli
skonsolidowani na stoisku Stowarzyszenia Polska Ekologia w ramach programu
"POLSKA OWOCOWO-WARZYWNA DLA KAŻDEGO". Projekt miał na celu promocję
walorów oferowanych przez krajowych producentów owoców i warzyw a tym samym
zintensyfikowanie współpracy między nimi, a odbiorcami, nie tylko z Polski.
Wśród wystawców tegorocznej POLAGRY FOOD pojawili się również przedstawiciele
sektora spożywczego z zagranicy, m. in. z Białorusi, Bułgarii, Danii,
Finlandii, Łotwy, Indii, Hiszpanii, Włoch, Turcji i RPA.
Młodzież ZS nr 3 pojechała tam na zaproszenie pana Zenona Hołubowskiego,
z którym kilka lat temu nawiązała współpracę nauczycielka - pani Ewelina
Ludwiczak. Dzięki niemu uczniowie mieli bezpłatne wejściówki na Targi. Zenon
Hołubowski to Executive Chef i właściciel Hotelu Hołubowski oraz Tawerna
Toscana w Pile. Jest członkiem Amerykańskiej Federacji Kulinarnej (American
Culinary Federation), Światowego Stowarzyszenia Szefów Kuchni (World
Association of Chefs Societies) oraz Honorowym Członkiem Euro-Toques
Polska. W 2014 roku, jako jedyny Polak do tej pory, zdobył certyfikat
CEC (Certified Executive Chef) przyznawany przez WACS. Zenon Hołubowski
to ceniony członek jury ogólnopolskich
i międzynarodowych konkursów kulinarnych. Jako jeden z dwóch szefów kuchni
w Polsce jest jurorem certyfikowanym przez WACS. Po przyjeździe na teren
Targów objął opieką naszą grupę, radził, na co zwracać szczególną uwagę
i jak skorzystać z wiedzy przekazywanej na poszczególnych stoiskach, za
co jesteśmy niezmiernie wdzięczni panu Hołubowskiemu.
Organizacją wyjazdu i sprawowaniem opieki nad uczniami zajęły się panie:
Barbara Rosochacka i Joanna Włodarczyk-Załęska.
Podczas Targów uczniowie ZS nr 3 obserwowali pracę kucha
rzy przygotowujących
dania jednocześnie na kilku stoiskach, na których zamontowane zostały duże
lustra. Dzięki nim można było zobaczyć dokładny proces przyrządzania
i gotowania potraw (użycie produktów, narzędzi oraz techniki pracy itd.)
Kolejne etapy procesów kulinarnych były głośno omawiane przez prezenterów
telewizyjnych, w tym roku przez panią Monikę Zamachowską.
Podczas zwiedzania kolejnych hal targowych młodzież miała okazję zobaczyć
różne stoiska z artykułami rolno-spożywczymi: mięsnymi, rybnymi,
jajczarsko-drobiarskimi i z dziczyzną, mleczarskimi, z przetworami ze zbóż
i makarony, wyrobami cukierniczymi, owocami, warzywami i grzybami, przetworami
ziemniaczanymi i skrobiowymi, produktami przemysłu cukrowniczego, wodą
mineralną i napojami bezalkoholowymi, produktami przemysłu
tłuszczowo-olejarskiego, wyrobami przemysłu koncentratów spożywczych,
używkami naturalnymi - herbatą i kawą, ziołami, przyprawami korzennymi,
bakaliami, wyrobami kulinarnymi i garmażeryjnymi, wyrobami mrożonymi,
miodem i produktami pszczelarskimi, żywnością dla dzieci, żywnością
ekologiczną, dietetyczną, zdrową żywnością, parafarmaceutykami i dodatkami
dietetycznymi. Niektórzy uczniowie zadawali szczegółowe pytania dotyczące
wybranych produktów, ich składu, sposobu wytwarzania. Mogli też spróbować
produktów oferowanych przez różnych wystawców.
Na Targach były także stoiska świadczące doradztwo techniczne, technologiczne
i ekonomiczno - organizacyjne, na których można było uzyskać informacje
dotyczące szkoleń i edukacji, urzędów, instytucji, związków, uczelni
i ośrodków naukowo-badawczych, sprzętu i oprogramowania komputerowego,
banków, ubezpieczeń, realizacji i kompletacji obiektów i linii
technologicznych, prasy i książek związanych z żywnością i jej przetwarzaniem.
Wyjazd na POLAGRA GASTRO Międzynarodowe Targi Gastronomi był inną formą
edukacyjną, uzupełniającą wiadomości zdobywane na lekcjach w szkole
i na praktykach. Dla niektórych, był także doskonałą inspiracją
do doskonalenia wiedzy i umiejętności kulinarnych oraz możliwością
uczenia się od najlepszych.
Joanna Włodarczyk-Załęska
IV Rajd Rowerowo-Kajakowo-Pieszy w Rolniku
W piątek, 18 września 2015 r. w Miejskim Ośrodku Sportu i Rekreacji w Wałczu
odbył się IV rajd Rowerowo-Kajakowo-Pieszy, uczniów ZS nr 4 RCKU, w którym
po raz pierwszy udział wzięli uczniowie II Liceum Ogólnokształcącego.
Rajd otworzyła dyrektor szkoły Dorota Matuszak - Klupczyńska, która prosiła
uczniów o zachowanie zasad bezpieczeństwa oraz życzyła wszystkim
świetnej zabawy.
Dobrej zabawy w plenerze życzyła także licznie zebranej "braci uczniowskiej"
i nauczycielom gospodyni obiektu MOSiR dyrektor Małgorzata Januchowska.
Tego dnia wszyscy wspaniale się bawili, a co najważniejsze aktywnie
spędzali czas, co było głównym zamierzeniem rajdu.
ZAWODY STRZELECKIE "XVI MEMORIAŁ JERZEGO GAJEWSKIEGO"
Uczniowie Zespołu Szkół nr 2 w Wałczu kolejny już raz wzięli udział
w zawodach strzeleckich - "XVI MEMORIAŁ JERZEGO GAJEWSKIEGO".
Impreza odbyła się 12.06.2015 r. w Centrum Strzelectwa Sportowego "TARCZA"
w Pile. Szkołę reprezentowali: Dorota Lach, Przemysław Lenski i Patrycja
Pawłowska (uczniowie III Liceum Ogólnokształcącego), Aleksander Pielech,
Przemysław Bartosiewicz i Grzegorz Kmiecik (z Technikum Zawodowego nr 1)
oraz Norbert Pietkun, Remigiusz Domaradzki i Gabriel Matyniak (z Zasadniczej
Szkoły Zawodowej nr 1).
II miejsce drużynowo zajęli reprezentanci Technikum Zawodowego nr 1.
Indywidualnie: I miejsce zajął Norbert Pietkun, II miejsce Dorota Lach
(dziewczęta), Przemysław Bartosiewicz (chłopcy), III miejsce Przemysław
Lenski, IV miejsce Patrycja Pawłowska (dziewczęta), Gabriel Matyniak
(chłopcy).
Zawodników przygotowywali opiekunowie koła strzeleckiego p. R. Piasecka
i p. M. Dulęba.
Sprawozdanie z programu zrealizowanego przez Zespół Szkół Nr 3 w Wałczu, pn.
MECHATRONIK INNOWACYJNY. Wyrównywanie szans edukacyjnych uczniów
z Powiatu Wałeckiego - (.pdf)